Наприклад, 19.07.2024
Наприклад, 19.07.2024
Наприклад, 19.07.2024
Наприклад, 19.07.2024
Наприклад, 19.07.2024

Основні питання співпраці з UA Habitat Program обговорили на нараді у Полтавській обласній раді

28 лютого у Полтаві відбулася нарада з питань співпраці з Національною Координаційною Радою ООН – Хабітат в Україні. У засіданні під головуванням заступниці голови обласної ради Лілії Руроєвої взяли участь: перший заступник голови обласної ради Олександр Лемешко, заступниця Полтавського міського голови, депутатка обласної ради Ольга Величко, директорка Агенції регіонального розвитку Полтавської області «Офіс євроінтеграції» Віта Рекотова, представники департаментів ОВА, виконавчого апарату обласної ради, територіальних громад, обласного центру зайнятості.

Лілія Руроєва нагадала присутнім, що 8 січня 2024 року Полтавська обласна рада, Полтавська районна рада та ГО «Центр муніципального менеджменту (Хабітат)» уклали генеральну угоду № 7 – 08/01 UA Habitat в межах Міжнародної програми UA Habitat Program: «ЖИТЛО +5 для в нутрішньо переміщених осіб у приймаючих громадах в Україні». Цією програмою передбачена співпраця за 5 основними напрямками, які охоплюють питання житла, охорони здоров’я, соціального захисту, харчування й зайнятості внутрішньо переміщених осіб. Територія Полтавського району визначена пілотною для реалізації співпраці, оскільки з 4 районів області тут проживає найбільша кількість людей, які вимушено покинули домівки.

«Якщо ми покажемо результати, то цей проєкт буде розповсюджений на три інші райони області. Тому наше основне завдання – добре відпрацювати й залучити цю міжнародну організацію для підтримки всієї області. На території Полтавщини нині проживає близько 180 тисяч людей, яким не має куди повертатися. Маємо зробити все можливе, аби допомогти їм стати повноправними жителями області», – зауважила Лілія Олександрівна.

Також вона ознайомила присутніх з основними етапами співпраці у межах генеральної угоди. За її словами, нині всім, хто залучений до проєкту, потрібно підготуватися до чергового вебінару з партнерами, який запланований на початку березня 2024 року.

На думку першого заступника голови обласної ради Олександра Лемешка, першочерговими й основними потребами внутрішньо переміщених осіб є забезпечення житлом і роботою.

«Потрібно вивчити той досвід, який мають громади, коли надавали людям житло в перші місяці війни. Є приклади реновації, тому не обов’язково робити акцент на новому будівництві, а використовувати той потенціал, який вже є. Важливо, аби житло було в тих місцях, де люди зможуть знайти роботу. Так ми зможемо вирішити одразу кілька нагальних проблем», – наголосив Олександр Миколайович.

Під час наради присутні обговорили можливі інвестиційні пропозиції, питання державно-приватного партнерства, сформували основні завдання для реалізації угоди тощо.