Наприклад, 22.07.2024
Наприклад, 22.07.2024
Наприклад, 22.07.2024
Наприклад, 22.07.2024
Наприклад, 22.07.2024

Профільна комісія підтримала питання щодо створення в Полтавській області міжшкільних ресурсних центрів з військово-патріотичного виховання та допризовної підготовки

20 грудня під головуванням Олега Діденка відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки та культури.

У засіданні взяли участь начальник обласної військової адміністрації Дмитро Лунін, заступники голови обласної ради Лілія Руроєва, Олег Бєлоножко, Олексій Чепурко, депутати обласної ради: Юлія Цибульська, Марина Василенко, Наталія Сухонос, Василь Воротинцев та Ольга Усанова (у режимі відеоконференції), керівники структурних підрозділів обласної військової адміністрації, обласної ради, Полтавського обласного ТЦК та СП.

Комісія підтримала проєкти рішень обласної ради щодо встановлення вартості харчування в закладах загальної середньої освіти, які належать до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Полтавської області, внесення змін та доповнень до Обласної програми національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2021 – 2025 роки. 

Також депутати обговорили листи Управління майном обласної ради щодо прийняття цілісних майнових комплексів державних закладів професійної (професійно-технічної) освіти у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Полтавської області та внесли відповідні проєкти рішень на розгляд сесії обласної ради; лист Управління майном обласної ради щодо передачі майна, яке знаходиться на балансі Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського у комунальну власність Котелевської селищної ради. 

Комісія розглянула й підтримала питання щодо створення в Полтавській області міжшкільних ресурсних центрів з військово-патріотичного виховання та допризовної підготовки. За словами заступника начальника Полтавського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Едуарда Бородая, з 2015 року Полтавський обласний ТЦК та СП активно лобіює посилення рівня викладання у навчальних закладах дисципліни "Захист України". Започатковано конкурс на кращу матеріальну базу у навчальних закладах, запроваджені стипендії. Але нині такої роботи недостатньо. В інших областях створені окремі заклади, які спеціалізуються на військово-патріотичному вихованні молоді, на базі яких проводять тренінги, семінари тощо. Такий центр необхідний і на Полтавщині.

Директор Департаменту освіти і науки ОВА Євген Кончаковський повідомив, що наразі є пропозиція щодо створення відокремленого структурного підрозділу закладу позашкільної освіти КЗ "Полтавський обласний центр національно-патріотичного виховання, туризму і краєзнавства учнівської молоді". Основними завданнями підрозділу будуть проведення курсів, тренінгів, виїзних консультацій, формування первинних військових навичок у молоді та ін. У 2023 році на ці цілі заплановано спрямувати з обласного бюджету понад 2 млн 300 тис. грн. Також міжшкільні ресурсні центри з військово-патріотичного виховання та допризовної підготовки створюватимуть на базі опорних навчальних закладів області.

Окрім цього, депутати заслухали Євгена Кончаковського про організацію освітнього процесу в умовах воєнного стану, Стратегію розвитку освіти Полтавської області на 2023 – 2027 роки, обговорили пропозицію депутатки обласної ради Юлії Цибульської щодо розробки обласної програми з розбудови укриттів у школах та дитячих садочках, підтримали пропозицію Департаменту освіти і науки ОВА про створення на базі закладів освіти обласного підпорядкування курсів з вивчення української мови, розглянули інші питання порядку денного.