Наприклад, 20.07.2024
Наприклад, 20.07.2024
Наприклад, 20.07.2024
Наприклад, 20.07.2024
Наприклад, 20.07.2024

Керівники обласної ради взяли участь у круглому столі на тему забезпечення та реалізації права на тимчасове житло внутрішньо переміщених осіб

19 вересня у Полтаві відбувся круглий стіл “Виклики для громад та ВПО в забезпеченні та реалізації права на тимчасове житло в умовах війни в Україні”. У заході взяли участь перший заступник голови обласної ради Олександр Лемешко, заступниця голови обласної ради Лілія Руроєва, депутатка обласної ради Юлія Цибульська, представники громад, громадських та міжнародних організацій.

Під час заходу йшлося про потенціал громад у забезпеченні тимчасовим житлом внутрішньо переміщених осіб, нормативно-правову базу, що регулює створення фондів тимчасового житла у громадах, правила проживання в місцях компактного проживання тощо.

Олександр Лемешко розповів про виклики, з якими зіткнулася Полтавщина у питанні підтримки людей, які вимушено покинули свої домівки через війну. 

“Зараз фокус уваги до проблем внутрішньо переміщених осіб дещо змінився. Якщо у 2022 році завдяки нашим партнерам ми посилено надавали гуманітарну допомогу, то зараз є розуміння, що людям потрібне житло. Не на день і не на один місяць. Адже велику кількість будинків зруйновано, а деякі неможливо швидко відремонтувати. Також є питання до працевлаштування, соціалізації та залучення переселенців до життя міст і селищ області. Зараз майже в кожній громаді створені програми для комплексної підтримки внутрішньо переміщених осіб, така програма є і в обласній раді. Вдячний усім міжнародним партнерам, які долучаються до розв'язання проблем, бо без їхньої підтримки (правової, технічної, економічної) нам було б дуже складно”, – зазначив Олександр Лемешко.

Заступниця голови обласної ради Лілія Руроєва зауважила, що Полтавська обласна рада активно комунікує з міжнародними партнерами, аби й надалі підтримувати внутрішньо переміщених осіб.

“Ми знаходимо велику кількість проєктів, грантів, активностей для людей, які вимушено покинули свої домівки. Цей захід корисний для усіх нас, для налагодження партнерства та напрацювання спільних дій у майбутньому”, – сказала у вітальному слові Лілія Руроєва.

Круглий стіл “Виклики для громад та ВПО в забезпеченні та реалізації права на тимчасове житло в умовах війни в Україні” було організовано Представництвом Датської ради у справах біженців в Україні (DRC) та ГО “Інститут аналітики та адвокації” завдяки фінансуванню в рамках цивільного захисту та гуманітарної допомоги Європейського Союзу.