Наприклад, 19.07.2024
Наприклад, 19.07.2024
Наприклад, 19.07.2024
Наприклад, 19.07.2024
Наприклад, 19.07.2024

Навчання впродовж життя: як європейський досвід може допомогти у повоєнному розвитку області

15 листопада у Галереї мистецтв імені Миколи Ярошенка відбувся захід “Навчання впродовж життя як рушійна сила повоєнного розвитку Полтавської територіальної громади”, організований Європейським фондом освіти (ЕТF), DVV International, Європейською асоціацією регіональних і місцевих органів влади для навчання дорослих впродовж життя, Асоціацією центрів освіти дорослих землі Баден-Вюртемберг, муніципалітетом міста Бурос, ГО “Центр освіти дорослих Полтавщини” і Полтавським університетом економіки і торгівлі.

У воркшопі взяли участь народний депутат України Дмитро Нальотов, перший заступник голови обласної ради Олександр Лемешко, депутатка обласної ради Яніна Барибіна, депутати Полтавської міської ради, науковці, представники громадських організацій, міжнародних партнерів та професор, ректор ПУЕТ Олексій Нестуля.

У вітальному слові народний депутат України Дмитро Нальотов наголосив, що постійна освіта – вимога часу.

“Ми живемо у світі, який швидко розвивається. Науковці, футурологи прогнозують, що протягом 10 років людську працю на 30-50% замінять автоматизовані системи. Саме тому ми маємо швидко адаптуватися і перекваліфіковуватися”, – зазначив Дмитро Нальотов.

Олександр Лемешко подякував за підтримку міжнародним партнерам та ПУЕТ за увагу до даного питання.

“На початку цього року Верховна Рада України у першому читанні вже ухвалила законопроєкт про освіту дорослих. Цей документ можна вважати євроінтеграційним. Оскільки він спирається на європейський досвід, де близько 60% дорослих отримують формальну чи неформальну освіту. І досить поширеним є явище, коли упродовж життя людина змінює кілька професій. У післявоєнній розбудові області будуть необхідні фахівці певних професій. Тож вже зараз ми повинні робити все, аби популяризувати освіту серед старших людей, які не можуть знайти роботу за фахом, але мають достатньо сил і бажання, щоб працювати”, – наголосив перший заступник голови обласної ради.

Професор, лауреат Державної премії в галузі науки і техніки, заслужений працівник народної освіти України, ректор Полтавського університету економіки і торгівлі Олексій Нестуля зазначив, що навчання упродовж життя необхідне кожному.

“Зараз потрібно навчатися кожного дня. Вдячний нашим партнерам, завдяки яким ми розпочали впроваджувати освіту для дорослих. Ми маємо міську програму для підтримки освіти дорослих, яка була ухвалена однією з перших в Україні. У повоєнному розвитку області будуть необхідні люди усіх поколінь”, – зауважив ректор ПУЕТ.

Під час воркшопу присутні ознайомилися з європейським досвідом посилення сфери навчання впродовж життя в громадах, обговорили роль розвитку людських ресурсів у контексті післявоєнного відновлення та реконструкції, генерували ідеї щодо популяризації культури навчання впродовж життя серед жителів громади тощо.