Наприклад, 20.07.2024
Наприклад, 20.07.2024
Наприклад, 20.07.2024
Наприклад, 20.07.2024
Наприклад, 20.07.2024

Обласна рада підтримала Звернення депутатів Полтавської обласної ради до Верховної Ради України щодо необхідності законодавчого обмеження діяльності в Україні релігійних організацій з центром в державі-агресорі (прийняття урядового законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій»)

Під час пленарного засідання двадцять п'ятої позачергової сесії Полтавської обласної ради восьмого скликання депутати підтримали Звернення депутатів Полтавської обласної ради до Верховної Ради України щодо необхідності законодавчого обмеження діяльності в Україні релігійних організацій з центром в державі-агресорі (прийняття урядового законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій»)

Проєкт Звернення був ініційований депутатами обласної ради Олександром Біленьким, Олегом Бєлоножком, Іваном Близнюком, Олегом Діденком, Ігорем Процаєм, Сергієм Савченком, Олегом Сазоновим та Людмилою Мірошніченко. 

“Релігійний плюралізм і реальна свобода совісті є ключовими елементами українського релігійного ландшафту. Українська держава не лише повернула церквам і релігійним організаціям тисячі культових будівель, зокрема й пам’яток історії та архітектури, конфіскованих радянською владою, але й надала їм у безоплатне користування сотні гектарів землі для будівництва нових сакральних споруд. Натомість, смертельною загрозою для релігійної свободи в Україні є війна, яку розв’язала проти Української держави російська федерація”, – йдеться у Зверненні.

На думку депутатів, Українська держава не може погодитися на продовження діяльності в Україні релігійної структури, яка б підпорядковувалася центрові, що є, по суті, частиною путінського режиму і спрямовується на фізичний та культурний геноцид українців.

“1 грудня 2022 року Рада національної безпеки і оборони України ухвалила рішення, спрямоване на унеможливлення зловживання релігією на шкоду правам і свободам українців з боку цієї структури. Важливими складовими цього рішення були персональні санкції, накладені на низку священнослужителів, а також доручення стосовно підготовки законопроєкту, який би не дав можливості діяти в Україні структурам, пов’язаним із країною, що здійснює агресію проти України. У січні 2023 року Кабінет Міністрів України вніс відповідний законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій» до Верховної Ради України, де він був зареєстрований за № 8371. Відповідно до цього законопроєкту не допускається діяльність релігійних організацій, які афілійовані із центрами впливу релігійної організації (об’єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться в державі, яка здійснює збройну агресію проти України”, – наголошується у Зверненні.

За відповідний проєкт рішення обласної ради проголосувало 55 депутатів.