Наприклад, 22.07.2024
Наприклад, 22.07.2024
Наприклад, 22.07.2024
Наприклад, 22.07.2024
Наприклад, 22.07.2024

Олександр Біленький прозвітував про діяльність обласної ради у 2022 році

27 грудня в онлайн режимі голова обласної ради Олександр Біленький дав підсумкову пресконференцію. Йшлося про діяльність обласної ради в умовах воєнного стану, співпрацю з обласною військовою адміністрацією, підтримку міжнародних гуманітарних фондів.

За словами Олександра Біленького, важливим було рішення щодо організації пленарних засідань у режимі відеоконференції.

“Ми змінили регламент і перейшли на онлайн засідання. Це було моє рішення, яке підтримали депутати обласної ради. Я не візьму на себе відповідальність ризикувати життям людей, які знаходяться в одній сесійній залі. Придбали систему “Голос”, за допомогою якої зараз проводиться голосування депутатів”, – зазначив голова обласної ради.

В умовах війни обласна військова адміністрація має значні повноваження. Але, як зауважив Олександр Біленький, бюджет області на 2023-й рік був ухвалений саме сесійним рішенням, що свідчить про розуміння між обласною радою та військовою адміністрацією.

“Обласна рада під час війни має іншу роль. На перший план виходить ОВА. Це зрозуміло і логічно. Більша частина управлінських моментів повинна бути в одних руках. Дякую обласній військовій адміністрації, що бюджет області підтриманий сесійно. У цьому році це не стала практика, адже дві третини областей мають бюджет, ухвалений розпорядженням начальника військової адміністрації”, – наголосив Олександр Біленький.

Одним з найскладніших викликів року, що минає, було розв'язання питання з опаленням у Кременчуці. 

“У нас було завдання дати тепло до Кременчука і ми з цим впоралися. Це було непросте для нас рішення. Місто Кременчук знаходиться на певній віддалі, має свою міську раду. Переконаний, якби місцева влада взялася за цю справу –  вони б її теж вирішили. Але, завдання з подачею тепла у Кременчуці було поставлене перед обласною радою. Ми взяли на баланс області майно ТЕЦ. До вирішення питання долучилися всі: і народні депутати, і військова адміністрація, міська влада Кременчука і всі колеги-депутати обласної ради. Ця потужна синергія зусиль дала можливість забезпечити жителів міста, яке найбільше постраждало від ракетних обстрілів у нашій області, теплом”, – зауважив Олександр Біленький.

Ще одна важлива проблематика – робота підприємств критичної інфраструктури.

“Ми зрозуміли, що є певні прогалини, коли відсутня електроенергія. Сесійно підтримали рішення про фінансування “Полтаватеплонерго”, “Полтававодоканалу” та “Лубнитеплоенерго”. Щодо останнього – 10 млн грн, спрямованих на крайній сесії, забезпечить генераторами усі об'єкти, які входять у зону відповідальності підприємства. Також на виділені з обласного бюджету кошти “Полтававодоканал”, “Полтаватеплоенерго” зможе придбати нову спецтехніку, обладнання, аби замінити ту, яка буде передана Херсону. Місто після деокупації залишилося без ноутбуків, екскаваторів. Тож наші комунальні підприємства, апарат обласної ради передають Херсонській територіальній громаді частину техніки, аби на цих територіях якнайшвидше відновилося повноцінне життя”, – наголосив голова обласної ради. 

Розповів Олександр Біленький і про пріоритети року, що минає, та майбутнього, 2023-го. 

“Війна змусила змінити наш погляд на багато речей. Допомога військовим – наш пріоритет. Все, крім зброї й літаків, ми готові надати нашим військовим і ми це робимо. За відгуками наших військових ми добряче укомплектували нашу тероборону. У 2022-му році ми виділили з обласного бюджету понад 130 млн грн: це й амуніція, теплі куртки, тактичні кросівки, бафи, берці, дизельні генератори, житлові, санітарно-технічні модулі, вантажівки КрАЗ, будматеріали. У бюджеті на 2023 рік ми продовжимо допомагати нашим захисникам і захисникам. Бо ми не переляканий тил, а надійний другий фронт”, – зауважив голова обласної ради.

Також під час пресконференції йшлося про співпрацю з міжнародними фондами, підтримку внутрішньо переміщених осіб, використання обласного комунального майна тощо.