Наприклад, 19.07.2024
Наприклад, 19.07.2024
Наприклад, 19.07.2024
Наприклад, 19.07.2024
Наприклад, 19.07.2024

Полтавщину відвідав Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець

В обласній військовій адміністрації він зустрівся з начальником ОВА Філіпом Проніним, виконувачем обов'язків голови обласної ради, першим заступником голови обласної ради Олександром Лемешком, представниками профільних департаментів та відомств, територіальних громад області, депутатами обласної ради Іваном Гришком та Іваном Москаликом.

Під час наради йшлося про суму збитків, яку було нанесено довкіллю країни та області від збройної агресії росії, забезпечення домогосподарств та підприємств паливною деревиною, проблему із забезпеченням питною водою жителів невеликих сіл та селищ області.

Також під час заходу був підписаний Меморандум між Міндовкілля, ОВА, Лубенською, Кременчуцькою, Полтавською та Кобеляцькою громадами в контексті розвитку сміттєпереробної інфраструктури в області.

За словами Руслана Стрільця, захоронення відходів – не варіант для майбутнього України. Держава покроково розробляє механізм управління відходами, який би відповідав вимогам часу.

“У 2022 році Верховна Рада України ухвалила важливий закон у сфері поводження з відходами. Зараз триває процес формування постанов КМУ, наказів профільного міністерства. Ми повинні забезпечити такі механізми, щоб у кожній громаді забули про сміттєзвалища та дотримувалися принципів кругової економіки, – зазначив міністр. – Полтавщина – друга область після Київщини, яка долучається до процесів. Меморандум – перший крок для того, щоб далі ми показали потенційним інвесторам, що маємо згоду громад, аби будувати сучасні комплекси”.

На думку Олександра Лемешка, область зробила суттєвий крок для напрацювання сучасної системи управління відходами.

“На мою думку, Полтавщина ніколи не була так близько до розв'язання багаторічної проблеми з побутовими відходами. У Меморандумі передбачений алгоритм дій, який дозволяє збудувати на території області сучасні комплекси для переробки сміття. Цей процес нешвидкий і включає кілька факторів: пошук земельних ділянок, налагодження контактів з інвесторами, громадські слухання, оцінку впливу на довкілля та ін. Зі свого боку Полтавська обласна рада й надалі буде підтримувати проєкти у сфері екології. Ми маємо Конкурс екоініціатив, обласний Екобус та співфінансуємо з громадами інвентаризацію та паспортизацію екологічних об'єктів”, – підсумував виконувач обов'язків голови обласної ради, перший заступник голови обласної ради Олександр Лемешко.