Наприклад, 13.06.2024
Наприклад, 13.06.2024
Наприклад, 13.06.2024
Наприклад, 13.06.2024
Наприклад, 13.06.2024

Профільна комісія оглянула берегову лінію річки Псел, де зафіксовано масову загибель риби

12-13 липня під головуванням Євгена Корфа відбулося виїзне засідання постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування. У роботі комісії взяли участь: заступник голови обласної ради Лілія Руроєва, депутати обласної ради: Яніна Аранчій, Сергій Жук, Дмитро Кравченко; Вячеслав Мінязев, Сергій Мазур, Іван Москалик, Микола Корецький, Олексій Бовдир (у режимі відеоконференції); начальник Державної екологічної інспекції Центрального округу Ігор Горжій, директор Департаменту екології та природних ресурсів Полтавської ОВА Сергій Олейніков, голова Кременчуцької районної ради Дмитро Колотієвський, голова Омельницької громади Андрій Пирог, депутат Кременчуцької міської ради Сергій Порчирян, начальник Кременчуцького управління Головного управління Держпродспоживслужби у Полтавській області Володимир Барчук, заступник начальника Кременчуцької військової адміністрації Артем Даценко, в.о. начальника відділу оборонної роботи та цивільного захисту Кременчуцької районної військової адміністрації Артем Ладижець, староста Потоківського старостинського округу Юрій Зоря, місцеві жителі, журналісти.

12 липня на території Омельницької сільської ради учасники засідання оглянули місця поруч з приміщеннями ТОВ “НВП Глобинський свинокомплекс”, яр, куди, ймовірно, з підприємства потрапили відходи тваринництва, нові накопичувачі товариства та берегову лінію річки Псел, де зафіксовано мор риби.

За словами місцевих жителів, після злив 7-9 липня вздовж берегової лінії р. Псел вони помітили масову гибель риби і сморід. На місце прибули представники поліції, фахівці Держпродспоживслужби та Міністерства охорони здоров'я України, які відібрали зразки води, ґрунту, риби для проведення досліджень.

Голова постійної комісії Євген Корф зазначив, що метою виїзного засідання комісії є збір інформації для ухвалення рекомендацій.

“Ми не можемо робити категоричних висновків, потрібно відтворити весь ланцюг: що потрапило у річку, звідки текло, потім вирішити, хто саме винен у цій ситуації. Зараз ми можемо робити висновки лише спираючись на те, що побачили. Для того, щоб рухатися далі, ми повинні мати результати аналізів, інформацію від компетентних служб про проведену роботу. Далі будемо дбати, щоб ті, хто винен, понесли покарання”, – зазначив Євген Корф.

Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, член постійної комісії Яніна Аранчій повідомила інформацію про результати дослідження.

“Регіональна лабораторія Держпродспоживслужби була залучена до відбору зразків води та риби. Відбір проведений у селах Запсілля й Омельник. Нині маємо експертні висновки, виявлено невідповідність за вмістом аміаку у воді, за результатом аналізу риби встановлено невідповідність мікробіологічних показників КМАФАнМ та бактерій групи кишкової палички”, – сказала Яніна Сергіївна.

Начальник Державної екологічної інспекції Центрального округу Ігор Горжій зазначив, що інспектори екоінспекції теж провели обстеження й взяли зразки.

“Ми отримали повідомлення про відкриття кримінальної справи, є постанова про залучення наших спеціалістів. Інспектори екоінспекції провели обстеження, взяли проби ґрунтів, води. Три дні була велика злива, потрібно також враховувати, що всі аграрії вносять гербіциди, добрива, це все теж потужним потоком води було змите і потрапило у річку”, – зазначив Ігор Горжій.

13 липня на засіданні комісія рекомендувала:

Полтавській обласній військовій адміністрації:

- провести роботу щодо надання пропозицій Кабінету Міністрів України про оголошення забрудненої місцевості на території Омельницької сільської ради Кременчуцького району зоною надзвичайної екологічної ситуації;

- розглянути можливість виділення коштів з резервного фонду обласного бюджету на ліквідацію наслідків забруднення р. Псел на території Кременчуцького району;

Полтавській обласній прокуратурі та Головному управлінню Національної поліції в Полтавській області надати відповідну постанову Державній екологічній інспекції Центрального округу та Головному управлінню Держпродспоживслужби в Полтавській області на здійснення взяття проб води, ґрунту та риби раз на три доби, як контрольні заміри, в епіцентрі забруднення р. Псел (плями, що пересувається) на території Кременчуцького району Полтавської області в присутності представників постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування та громадськості;

Державній екологічній інспекції Центрального округу та Головному управлінню Держпродспоживслужби в Полтавській області:

- спільно з представниками місцевої влади Кременчуцького району отримати від підприємств, які здійснюють господарську діяльність на території зони екологічного лиха, пов’язану з вирощуванням тварин, документи дозвільного характеру у сфері господарської діяльності та інші документи;

- повідомити постійну комісію обласної ради з питань екології та раціонального природокористування про здійснення перевірок і лабораторних досліджень, їх результати та вжиті заходи щодо притягнення до відповідальності винних осіб;

ДУ «Полтавський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» надати постійній комісії результати лабораторних досліджень проб води, ґрунту, риби, взятих в районі забруднення р. Псел на території Кременчуцького району Полтавської області;

Управлінню Державного агентства меліорації та рибного господарства у Полтавській області надати інформацію про утилізацію залишків фауни, взятої для лабораторних досліджень в зоні забруднення р. Псел на території Кременчуцького району.