Наприклад, 19.07.2024
Наприклад, 19.07.2024
Наприклад, 19.07.2024
Наприклад, 19.07.2024
Наприклад, 19.07.2024

В обласній раді обговорили реалізацію експериментального проєкту із запровадження договірної форми надання соціальної послуги із супроводу військовослужбовців та членів їхніх сімей у військових частинах (підрозділах) Збройних Сил України

6 листопада перший заступник голови обласної ради Олександр Лемешко провів нараду щодо впровадження патронатної служби у ЗСУ. У заході взяли участь в.о. Полтавського міського голови, секретар Полтавської міської ради Катерина Ямщикова, солдат, радник Міністра соціальної політики Юрій Федоренко, голова постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки та культури Олег Діденко, представники обласної військової адміністрації, ТЦК та СП, навчальних закладів, юристи, громадськість.

Олександр Лемешко зазначив, що впровадження патронатної служби у ЗСУ є пілотним проєктом.

“Мова про надання соціальної послуги із супроводу військовослужбовців та членів їхніх сімей у військових частинах (підрозділах) ЗСУ. Відповідну пропозицію внесло Мінсоцполітики, аби забезпечити психосоціальну підтримку військовослужбовців та членів їхніх родин, послідовність та доступність соціальних послуг, запобігти виникненню складних життєвих обставин тощо. Один співробітник патронатної служби (це може бути фаховий працівник соцслужби, демобілізований військовослужбовець, юрист, психолог або волонтер) буде опікуватися проблематикою близько 25 військових”, – наголосив Олександр Лемешко.

Також, як зауважив виконувач обов'язків голови обласної ради, перший заступник голови обласної ради, органи місцевого самоврядування повинні визначити осіб, відповідальних за роботу з військовослужбовцями, оцінити індивідуальні потреби таких родин і налагодити комунікацію.

Про ціль проєкту розповів присутнім Юрій Федоренко.

“Зі зброєю в руках зараз сотні тисяч людей. В кожного з них є родина. Тому основним завданням патронатної служби буде зняти проблематику з військовослужбовця, що стосується питань його сім'ї. До цього формату ми йшли довго, перший експеримент був на Київщині. Досвіду реалізації подібних проєктів немає в жодній країні світу. Нам потрібно буде пройти великий шлях. Слід усім діяти спільно, щоб цей проєкт запрацював”, – сказав Юрій Федоренко.

Секретар Полтавської міської ради Катерина Ямщикова наголосила, що такий проєкт дуже необхідний для захисників і захисниць.

“Не кожен військовослужбовець отримує те, що для нього створено. Бо іноді просідає комунікаційна складова. Саме тому необхідні ті люди, які допоможуть військовослужбовцям розв'язувати свої питання. Ми обов'язково виділимо осіб для комунікації, тому що потрібна співпраця і взаєморозуміння”, – зауважила Катерина Ямщикова.

Голова постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки та культури Олег Діденко зауважив, що університети області активно долучаються до подібних ініціатив і підтримують ЗСУ.

“Я хочу подякувати викладачам усіх університетів, які долучаються до цієї роботи на різних етапах. Також є потенціал у студентів, які теж готові допомагати військовослужбовцям та ветеранам”, – зазначив Олег Діденко.