Наприклад, 21.07.2024
Наприклад, 21.07.2024
Наприклад, 21.07.2024
Наприклад, 21.07.2024
Наприклад, 21.07.2024

Відбулася нарада щодо впливу гідровузлів на екологічний стан р. Псел на території Полтавської області

17 лютого у Полтаві відбулася нарада щодо впливу гідровузлів на екологічний стан р. Псел на території Полтавської області.

У засіданні, яке вів голова обласної ради Олександр Біленький, взяли участь перший заступник голови обласної ради Олександр Лемешко, заступники голови обласної ради Олексій Чепурко, Олег Бєлоножко, депутати обласної ради: Олег Діденко, Євген Корф (у режимі відеоконференції), заступник керівника апарату – керуючий справами виконавчого апарату обласної ради Тамара Синявська, представники територіальних громад області, структурних підрозділів ОВА та обласної ради, Басейнового управління водних ресурсів середнього Дніпра Державного агентства водних ресурсів України (у режимі відеоконференції), Державної екологічної інспекції Центрального округу, Регіонального офісу водних ресурсів у Полтавській області, ТОВ «Енергія-1», ТОВ «Гідроенергоресурс», громадськість.

На початку засідання Олександр Біленький розповів, що до нього звернулися жителі Решетилівської громади, на території якої знаходиться 2 гідровузли. Також надходили запити від мешканців Великобагачанської громади щодо діяльності малої гідроелектростанції «Велика Багачка». За словами голови обласної ради, в нього теж є занепокоєння стосовно майбутнього річки Псел.

«Всі ми бачимо, що вода у Пслі не така, як була, скажімо, 20 років тому: є накопичення мулу, проростає велика кількість водоростей, зникає риба. Нині є розуміння, що цю проблему не вирішити одним днем, оскільки на природні процеси вплинули ще у минулому столітті, коли на річці були зведені гідровузли. Ми повинні зрозуміти, чи є вплив на екологічний стан населених пунктів, а це Решетилівська, Великобагачанська, Великосорочинська й Шишацька громади, саме від гідровузлів. Маємо визначити шлях порятунку річки та план дій на короткострокову та довгострокову перспективи», – зазначив Олександр Біленький.

Великосорочинський сільський голова Олександр Тищицький наголосив, що стан річки впродовж останніх років змінився, що не може не хвилювати місцевих жителів.

«Пам’ятаю, якою була річка Псел раніше. Вода була прозорою й чистою, нині річка дуже замулена, глибина мулу місцями сягає 30-50 см, кількість риби суттєво зменшилася, все заростає очеретом. Ми маємо зберегти річку, щоб вона не зникла», – зауважив Олександр Тишицький.

Під час наради присутні обмінювалися думками щодо екологічного стану річки Псел, історії та сьогодення функціонування гідровузлів, проблеми підтоплення погребів у домогосподарствах, які знаходяться у селищі Велика Багачка по вул.Тітова, Набережна та 1 Травня, зменшення площ, доступних для нересту риб та негативного впливу на роботу рибних господарств тощо.

Підсумовуючи робочу нараду, Олександр Біленький запевнив, що цю проблему слід вважати надважливою, тому пошук фахових рішень для порятунку р. Псел триватиме.

«Це питання візьме на контроль постійна комісія обласної ради з питань екології та раціонального природокористування. Проблема є дуже важливою, тому слід дослухатися до думки науковців, екологів, фахівців, які вивчають водні ресурси. Чекатимемо на рекомендації комісії і певні рішення, які допоможуть зберегти одну з основних водних артерій області», – повідомив Олександр Біленький.