Наприклад, 21.07.2024
Наприклад, 21.07.2024
Наприклад, 21.07.2024
Наприклад, 21.07.2024
Наприклад, 21.07.2024

Відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань паливно-енергетичного комплексу та використання надр

14 квітня під головуванням Сергія Савченка відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань паливно-енергетичного комплексу та використання надр.

У засіданні взяли участь голова обласної ради Олександр Біленький, перший заступник голови обласної ради Олександр Лемешко, заступник голови обласної ради Лілія Руроєва, депутати обласної ради: Людмила Смотрицька, Олександр Олексенко та Василь Стасовський (у режимі відеоконференції), заступник керівника апарату – керуючий справами обласної ради Тамара Синявська, керівники структурних підрозділів обласної військової адміністрації, обласної ради, представник ТОВ «Вест-Газ-Плюс», журналісти.

Присутні заслухали інформацію директора Департаменту будівництва, містобудування і архітектури, житлово-комунального господарства та енергетики Полтавської ОВА Едуарда Реви про виконання Програми економічного і соціального розвитку Полтавської області на 2022 рік в частині енергозбереження та енергоефективності. За його словами, з метою зменшення споживання природного газу бюджетні заклади області переводять котельні з природного газу на використання альтернативних видів палива. Станом на 1 січня 2023 року 307 котелень бюджетної сфери переведено на альтернативні види палива. У державній програмі енергомодернізації багатоповерхових будинків «Енергодім» беруть участь 13 проєктів ОСББ (на різних етапах реалізації). Пріоритетними напрямками діяльності у сферах енергозбереження та енергоефективності визначені: популяризація ефективного та ощадливого споживання паливно-енергетичних ресурсів, впровадження енергозберігаючого обладнання, технологій, маркування енергоспоживчої продукції тощо.

Також комісія заслухала головного інженера ТОВ «Вест-Газ-Плюс» Олега Кулибабу. Він зазначив, що між підприємством, Полтавською обласною радою та обласною адміністрацією у 2018 році укладено угоду про залучення та використання коштів на розвиток соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури населених пунктів Полтавської області. Товариство має спеціальний дозвіл на користування надрами Прирічного газового родовища. Однак свердловини нині не дають промислового видобутку вуглеводнів, оскільки на етапі розробки виникли проблеми. З листопада 2021 року ТОВ «Вест-Газ-Плюс» майже не здійснює господарської діяльності, тому звернулося з проханням зменшити зобов’язання за угодою. Комісія рекомендувала голові обласної ради Олександру Біленькому, начальнику ОВА Дмитру Луніну укласти з ТОВ «Вест-Газ-Плюс» відповідну додаткову угоду.

У «Різному» депутати обговорили факти звернень від громадян щодо розкрадання надр та заподіяної шкоди довкіллю, підтримали пропозицію голови обласної ради Олександра Біленького про проведення спільних засідань постійних комісій з питань паливно-енергетичного комплексу та використання надр та з питань правоохоронної діяльності, боротьби з корупцією, забезпечення прав і потреб військових та учасників бойових дій.